Copernicus Hackathon održan u Zagrebu

Copernicus Hackathons

23. i 24. listopada u prostorijama Sveučilišnog računalnog centra – SRCE održao se Copernicus Hackathon Zagreb za Hrvatsku i Sloveniju. Održan u organizaciji konzorcija na čelu s Geodetskim fakultetom te pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja okupio je velik broj sudionika. Jedan od članova konzorcija bio je i Amphinicy.

Događanje je organizirano u sklopu promocije Copernicus programa kojeg Geodetski fakultet provodi u okviru Copernicus Academy & Relay aktivnosti u Hrvatskoj, a neki od ciljeva projekta okupljanje je poslovnih, akademskih i vladinih subjekata iz Hrvatske i Slovenije, razmjena znanja o programima za opažanje Zemlje (EO) kao što je i sam Copernicus, promicanje Copernicusa i ostalih svemirskih programa EU, identifikacija potencijala EO-a u regiji, povezivanje dionika, poticanje razvoja poslovnog sektora i okruženja za sustavno održavanje Copernicus Hackathona i konferencija.

Copernicus Hackathon program je kojeg financira Europska Komisija, a okuplja programere, poduzetnike i stručnjake iz određenih područja sa ciljem razvoja novih aplikacija temeljenih na podacima i servisima Europskog programa za opažanje Zemlje – Copernicus. Prilika je to za okupljanje i istraživanje mnogih područja primjene na Zemlji pomoću Copernicusovih podataka iz svemira koji su korisnicima dostupni u cijelosti i bez posebne naknade. U Europi se godišnje se na taj način financira 20-ak Hackathona, a osmišljeni su kao timska natjecanja sa ciljem razvoja aplikacije (beta verzija) za različita područja tj. teme koje su zadane na pojedinom Hackathonu. Na taj način promovira se potencijal Copernicus podataka i servisa zajednicama u Europi.

Kako Amphinicy već godinama radi na programu Copernicus, na Hackathonu smo sudjelovali kao partner na poziv Voditelja organizacijskog odbora, prof. dr. sc. Željka Bačića s Geodetskog fakulteta. Cilj sudjelovanja promicanje je vrijednosti podataka koje sateliti Europske svemirske agencije daju na raspolaganje europskom društvu.

U sklopu događanja naš Junior Software Engineer Antonio Benc održao je prezentaciju na temu „Amphinicy Technologies: iz fakultetskih hodnika do rada na vrhunskim satelitskim misijama“ prilikom čega je predstavio razvoj Amphinicyja, projekte, produkte Monicu i Blink te je ispričao nešto o satelitskim misijama na kojima smo surađivali ili trenutno surađujemo poput EarthCare, Meteor, Aeolus, Biomass. Antonio je ujedno bio i u ulozi mentora koji su bili na raspolaganju timovima sudionicima natjecanja.

Hackathon je održan u dvije kategorije, profesionalnoj (gospodarstvenici, znanstvenici, istraživači, inovatori, studenti) kao službenoj kategoriji natjecanja za starije od 18 godina te učeničkoj (učenici srednjih škola). Natjecatelji su bili podijeljeni u timove, odabrali su teme, a cilj je bio osmisliti aplikaciju. Završetkom natjecateljskog dijela predstavljena su rješenja te je stručni žiri proglasio pobjednike.

Prema broju sudionika ovo je bio jedan od većih Copernicus Hackathona. Impresivano je bilo vidjeti velik broj srednjoškolskih timova koji su sudjelovali u natjecanju. Većina poslovnih sudionika svoje poslovanje temelje na geoinformacijskim sustavima te su imali mnoštvo tema za razgovor i razmjenu iskustava.


Blink project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 812471.

EU logo